Geschiedenis van De Hoeksteen
In juli 2008 is basisschool De Hoeksteen gestart. De school begon met 28 leerlingen in een tijdelijke voorziening tegenover het Corlaer College. Een jaar later verhuisde de school naar het prachtige nieuwe schoolgebouw, aan het Zandoogje 1. In 2016 heeft de school bijna 350 leerlingen.
Het gebouw is modern en ruimtelijk opgezet. Naast de lokalen zijn ruimtes gecreëerd waar leerlingen zelfstandig of in groepen kunnen werken. Daarnaast beschikt het gebouw over een multifunctionele ruimte die kan dienen als speellokaal en als centrale hal voor vieringen. Er is een computernetwerk, wifi en uiteraard zijn de lokalen voorzien van digitale schoolborden.
De Hoeksteen, een christelijke school
De hoeksteen was in de tijd van de Bijbel een van de belangrijkste stenen in een gebouw. Daar steunde het gebouw op. Zo vertrouwt het team op Gods aanwezigheid in hun leven. Het logo van de Hoeksteen laat het zien: een kruis, de vorm gekozen in relatie met het gebouw. Tegen het kruis aan ziet u kleine stenen, een symbool voor de kinderen die verbonden zijn met de Hoeksteen. Je zou kunnen zeggen: beschermd door de Here Jezus Christus. Dat typeert De Hoeksteen als christelijke school: De leerkrachten willen vanuit het vertrouwen in De Hoeksteen (Jezus Christus) de kinderen een fundering geven in hun ontwikkeling tot betekenisvolle burgers in deze wereld.
De Hoeksteen, academische opleidingsschool
Basisschool De Hoeksteen is sinds januari 2012 officieel een academische opleidingsschool (AOS). Marja van Bijsterveldt (toenmalig minister OCW) heeft een aantal geselecteerde scholen subsidie gegeven om als academische opleidingsschool te fungeren. De academische opleidingsschool is een samenwerking tussen de lerarenopleiding van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en, inmiddels, veertien andere basisscholen waarin gezamenlijk onderzoek wordt gedaan. Het onderzoek van de academische basisscholen maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van het aan de pabo verbonden CHE-lectoraat. Het thema van het onderzoeksprogramma is vanaf het cursusjaar 2020-2021 ‘Samen divers’.
Het huidige onderzoek van De Hoeksteen gaat over het zo optimaal mogelijk stimuleren van het sociaal en emotioneel leren van leerlingen binnen ons mooie onderwijs. Dat het voor een kind belangrijk is dat hij of zij zich sociaal en emotioneel ontwikkelt is evident, maar hoe kunnen we dat dan zo optimaal mogelijk stimuleren? Welke partijen (ouders, school, wijk..) zijn bij deze ontwikkeling betrokken? En: Op welke wijze past dit zo goed mogelijk binnen onze onderwijsvisie- en praktijk? Middels dergelijke vragen proberen we binnen de AOS vanuit (wetenschappelijke) literatuur én de praktijk antwoorden te vinden ten behoeve van nog beter onderwijs voor ieder kind. De deelonderzoeken zullen begeleid worden door een lector van de CHE (dr. Gert-Jan Veerman) en door masterleerkrachten van De Hoeksteen (Jelle Rommers en Lydia Mons).
Door onze bestaande manieren van onderwijs en ideeën middels onderzoek ter discussie te blijven stellen en altijd gericht te zijn op het verbeteren van datgene dat we aanbieden, willen we kinderen zo goed mogelijk begeleiden in hun ontwikkeling. Dit met als doel om zo dicht mogelijk bij ons missie te blijven: persoonsontwikkeling om van waarde te zijn.