Missie
Basisschool De Hoeksteen ziet zichzelf als een professionele instelling met een eenvoudig geformuleerde en tegelijkertijd complexe opdracht: leerlingen te begeleiden in hun brede, persoonlijke ontwikkeling; gericht op een stevige kennisbasis, het ontwikkelen van vaardigheden en het vormen van een eigen identiteit. Een ontwikkeling die voorbereidt op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst.
Onze missie samengevat in één zin: ‘persoonsontwikkeling, om van waarde te zijn.’
Van missie naar visie (drieslag)
De Hoeksteen kiest voor een breed onderwijsaanbod waarin voortdurend een drieslag zichtbaar is (kennis, vaardigheden, identiteitsvorming).
Allereerst richten we ons op een stevige kennisbasis (o.a. rekenen en taal), omdat dit een onmisbare fundering vormt. Daarnaast kiezen we voor het aanleren van vaardigheden (21st century skills) die nodig zijn om in de wereld van vandaag en morgen te functioneren. Deze onderdelen vormen de basis van ons onderwijs en zijn gericht op het hoofddoel, namelijk kinderen vormen (identiteitsvorming) tot burgers die hun kennis en vaardigheden willen inzetten om in deze wereld van waarde te zijn!
Visie
Om inhoud te geven aan deze complexe opdracht heeft basisschool De Hoeksteen een vernieuwend onderwijsconcept ontwikkeld. Het concept benut de sterke aspecten van verschillende onderwijsconcepten (dalton, jenaplan, circuitonderwijs en ontwikkelingsgericht onderwijs) en actuele theorieën over leren (zoals breinvriendelijk leren, doelgericht werken, etc.).
Ons onderwijs heeft een brede focus op leren (academisch, sociaal, geestelijk, creatief, emotioneel, lichamelijk). Leerlingen worden gestimuleerd om gebruik te maken van de diverse talenten. We stimuleren leerlingen om hun kwaliteiten van betekenis te laten zijn voor anderen.
Om het onderwijs optimaal vorm te geven dient te worden voldaan aan de drie basisbehoeften van leerlingen. Relatie, competentie en autonomie (Stevens, 2011). De basisbehoefte relatie betekent dat leerlingen zich geaccepteerd weten, ze erbij horen, ze het gevoel hebben welkom te zijn, ze zich veilig voelen. Competentie betekent dat leerlingen ontdekken dat ze de taken die ze moeten doen, aankunnen; dat ze ontdekken dat ze steeds meer aankunnen. Onder de basisbehoefte autonomie wordt verstaan dat ze weten dat ze (in elk geval voor een deel) hun leergedrag zelf kunnen sturen.
Motto: ‘Talentontwikkeling, om van waarde te zijn!’