21st century skills – waarom?
De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met kennis (wat weet ik?), vaardigheden (wat kan ik?) en een stevige identiteit (wie ben ik?).
We geven daarom onderwijs met een breed aanbod; het ontwikkelen van vaardigheden is één van de pijlers van ons onderwijs. We leren onze kinderen bijvoorbeeld om problemen op te lossen, te communiceren en samen te werken. Deze vaardigheden, die nodig zijn om in deze wereld van vandaag en morgen mee te doen, worden 21st century skills genoemd.
21 st century skills – hoe?
De vaardigheden worden geoefend tijdens het lesprogramma. Er wordt gedurende de dag voortdurend een beroep gedaan op deze vaardigheden (denk bijvoorbeeld aan samenwerken bij thema).
21 st century skills – rapportage
Het ontwikkelen van vaardigheden gaat in fases en vraagt (ontwikkel-)tijd. We onderscheiden vier ontwikkelingsfases; de eerste fase is de startfase en past bij de ontwikkelingsfase van jonge kinderen (groep 3). In de daaropvolgende jaren streven we ernaar dat onze leerlingen zich ontwikkelen naar ontwikkelingsfase 3 (uitstroom groep 8). De vierde ontwikkelingsfase is een hoog ambitieniveau; voor sommige kinderen is dit een realistische uitdaging.
In het rapport kunt u zien in welke ontwikkelingsfase uw kind functioneert (bijvoorbeeld: ‘problemen oplossen’, fase 2). In het vaardighedenoverzicht kunt u lezen welke vaardigheden horen bij deze fase èn welke vaardigheden bij de vólgende ontwikkelingsfase. We rapporteren een volgende ontwikkelingsfase wanneer uw kind volledig het beschreven gedrag (van de volgende fase) laat zien in de groep.